08. februar 2016.

 
 
Ryley Walker
Gun Club, Beograd
06.02.2016.

 
  U nizu akustičnih koncerata koje je u ovoj sezoni pripremila Pop Depresija prvo ime je nova nada akustične muzike Ryley Walker.

U uvodnom delu subotnjeg programa nastupio je Goran Grubišić, vođa grupe Wooden Ambulance, koji iako izgleda vrlo impozantno, nije ostavio neki dublji utisak na mene.

Glavna zvezda večeri Ryley Walker izašao je na binu oko 23h. Trenutno vrlo aktuelan sa svojim prošlogodišnjim albumom "Primrose Green", Ryley je pobrao sve hvalospeve fingerpicking stilom sviranja akustične gitare kao i svojim kompozicijama.



Obučen kao John Fogerty iz Creedence Clewarwater Revival (platnene pantalone, duboke cipele i košulja na kvadrate) a likom podsećajući na kombinaciju Treat Williamsa iz "Kose" (frizura) i Michaela Hutchinsa (slične crte lica), Wakler je odmah zgrabio prisutnu publiku svojim kompozicijama a nadasve majstorskim sviranjem gitare.

Kombinujući instrumentalne kompozicije kao i one sa vokalima ("Primrose Green", "Same Minds", "On The Banks of The Old Kishwaukee"), Ryley je publiku opčinio svojom prirodnošću, izuzetnom energijom i vrtoglavom svirkom. Uticaji se primećuju ... tu su i Dave Graham i Tim Buckley, John Fahey i Bert Jansch. Poslednjeg je i spomenuo, rekavši da je upravo bio u Glazgovu gde je učestvovao na koncertu posvećenom Bert Janschu. U čast velikog majstora gitare odsvirao je jednu njegovu kompoziciju.



Inače između pesama je bio vrlo prirodan a za devojke i žene vrlo zanimljiv. Objasnio je da je Primrose Green vrsta viskija u koji se stavljaju semenke cveća i da su to piće pili on i njegovo društvo kada su se opijali. U nastavku koncerta izveo je dve zanimljive numere, "Roundabout" i "Song about Talking".

Posle sat vremena napravio je rez i onda odmah na bis izveo dve kompozicije, od kojih je druga bila "Sweet Satisfaction", koju je publika uporno tražila.
Pohvalio je domaću hranu, naročito roštilj koji nije mogao kompletno da savlada, kao i pivo, i naravno gostoprimstvo ljudi. Na kraju se naklonio publici na vrlo smešan i simpatičan način.



Da rezimiram, bilo je to jedno jako lepo veče (75 minuta!) provedeno na pravi način. Bilo bi lepo videti i čuti Ryleya Waklera sa proširenim instrumentarijem. Tada bi se stekla prava slika o uticajima jazza i free muzike na njegovo muziciranje, koje je za sada vrlo dobro. Pohvale organizatoru na dovođenju vrlo aktuelnog izvođača.


tekst & foto - slobodan vlaketić